SNAPSHOTS VERJAARDAGSTRIP MARRAKECH

Woensdag 29 mei (mijn verjaardag) ging om 2:00 ’s nachts te wekker, op naar Marrakech! Op slechts 3,5 uur vliegen, land je in Noord-Afrika op een plek waar de temperatuur tot ver boven de 35 graden stijgt. Ik ben al eens eerder in Marrakech geweest, toen verbleven wij in een resort ver buiten de stad. Daarnaast was de eerste keer in de zomer, toen de temperaturen tot ver boven de 45 graden stegen. Geen aanrader, vandaar dat we deze reis nog eens dunnetjes over doen! Marrakech heeft namelijk veel te bieden!


RIAD

Deze keer wilde ik verblijven in het oude hart van de stad, we boekten een Riad middenin de medina voor een sprookjesachtige ervaring. Wij verbleven in Safran et Canelle riad & spa, je kan je niet voorstellen wat zich achter die krakkemikkige deuren schuilhoudt. Zodra je door de deur naar binnen loopt waan je, je in een sprookje. Alles is ontzettend goed schoon – de hele dag zijn er dames aan het poetsen – en het ruikt er heerlijk naar kruiden. Je kunt je voorstellen dat het een heerlijke plek was om terug te komen na een dagje in de stinkende, vieze en drukke oude binnenstad. Daarnaast zijn we iedere dag wel even kort in de whirlpool gedoken om bij te komen van de hitte, heerlijk!

FOOD

Onze eerste restaurantstop was bij Nomad! Een populair, hip restaurant in het hart van de Medina. Hier aten we een heerlijke lunch bestaande uit verschillende vegetarische Marokkaanse hapjes. Binnenkort komt er een artikel online met alle restaurants (lees: rooftops met prachtige uitzichten) waar wij gegeten hebben.


SOUKS

Uiteraard verbleven we niet zomaar in het hart van de stad, zodra we de deur uitliepen waren we in de souks (de markt) van Marrakech. Het barst hier van de kraampjes vol prachtige interieurspullen en accessoires. Ik kocht hier twee mooie handgemaakte kleden voor €50,- per stuk, dit soort kleden kosten in Nederland ongeveer €250,- per stuk. Afdingen is wel belangrijk, zo begon de beste verkoper met een bedrag van omgerekend €350,- voor 2 kleden. Kun je nagaan hoeveel ik ben gezakt. Het is dus handig om je voorafgaand aan je reis te verdiepen in het aanbod én wat je wilt. Zoek de prijzen op in Nederlandse webshops zodat je weet hoeveel je geld waard is. Mijn tip: voet bij stuk houden en gewoon weglopen als hij niet akkoord gaat met jouw laatste prijs. Iedere keer dat ik weg liep, werd ik terug gefloten voor mijn ‘final price’. Daarnaast kocht ik nog 2 kussenslopen voor €20,- en een rieten lampenkap en het olifantje op bovenstaande foto waar ik samen €10,- voor betaalde.


JEMÁA EL-FNA

Het bekende plein, ook wel ‘the square’ genoemd, het Jemáa el-fna plein. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Liefde omdat het mijn orientatiepunt was als ik weer eens verdwaald was in de souks (geloof me, straatnaambordjes hebben ze nog nooit van gehoord en google maps houdt het ook snel voor gezien). Daarnaast vond ik het met name in de avond een fantastische plek, het lijkt alsof alle inwoners uit de stad ’s avonds naar dit plein kwamen. Wij verbleven tijdens de ramadan in Marrakech. Het contrast tussen de dag en avond was daarom ook echt groot, ’s avonds leefde iedereen helemaal op! Wat een aanrader is om mee te maken? Eet een keer bij een van de stalletjes op het plein. Het is verschikkelijk krakkemikkig en oncomfortabel, maar het eten wordt vers voor neus bereid én de ervaring is fantastisch. Omdat je midden op het plein zit krijg je van alles mee, van vervelende verkopers tot straatartiesten! Daarnaast is het een mega aanrader om iedere dag even een sapje op het plein te halen. Je kunt zelf kiezen welke fruit en groenten je erin wilt, vervolgens gaat alles vers in de slowjuicer en betaal je slechts €1,- per sapje. Dat is bij die sapbarren in Nederland wel anders!

Waarom dan die haat zul je nu wel denken? Omdat ik zoveel dierenleed zag én de verkopers hier ontiegelijk opdringerig zijn. Het dierenleed was er in de vorm van aapjes die zijn vastgeketend aan een ketting en kunstjes moeten doen, slangen die de hele dag moeten bewegen op het ritme van een fluitje én paarden en ezels die in de bloedhitte voor een kar gespannen staan om toeristen te vervoeren. Ik verbaasde me echt over het aantal Westerse toeristen die ik hieraan mee zag werken. Ik heb dan ook af en toe mijn walging niet onder stoelen of banken geschoven als ik weer westerse toeristen met hun camera in de aanslag zag bij de aapjes of slangen. Ik wil hier niet aan mee werken en ik “hoop” dat de toeristen die dit wél doen dit doen omdat ze niet weten hoe slecht het is…

BIJKOMEN BIJ EEN POOL CLUB

Na een aantal dagen zweten en puffen in de Medina is de behoefte heel groot om eens lekker relaxt te ontspannen en bij te komen in een schone, frisse omgeving. Marrakech barst van de pool clubs maar je moet wel de juiste eruit weten te vissen. Zo heb je hier het hippe ‘Nikki Beach’ waar het volgens internet barst van ordinaire en luide jongeren, daarnaast schijn je hier eerst uitgebreid gekeurd te worden voor je uberhaupt naar binnen mag, niet heel gastvrij dus! Wij zochten naar een rustige, stijlvolle pool club. Na wat research op internet eindigden wij bij ‘Palais Namaskar’. Letterlijk: wat een paleis! Het personeel is zo vriendelijk en gastvrij. Daarnaast is het een oase van rust, dit uitgestrekte resort heeft prachtige tuinen om doorheen te wandelen en een gigantisch zwembad met comfortabele ligbedden! Een dagpas kost €55,- Dit is inclusief 2-gangen lunch, 2 lemonades en een flesje water. Voor ons was dit echt een ideale manier om onze citytrip ontspannen te eindigen.

Marrakech is écht een aanrader voor een korte citytrip, in slechts 3,5 uur vliegen waan je, je in een compleet andere wereld en vreemde cultuur. Daarnaast is het eten en drinken enorm goedkoop én kunnen interieur- en modeliefhebbers hun hart ophalen in de souks. Mijn tip? Boek een extra koffer! Geloof me, je gaat er spijt van krijgen als je het niet doet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.