BOEDAPEST | EEN CITYTRIP NAAR DE PAREL AAN DE DONAU

Oké, ik moet toegeven: in eerste instantie trok Boedapest me totaal niet. Ik weet niet precies waarom, maar op de een of andere manier dacht ik nooit zo positief over het brengen van een bezoekje aan een land in het Oosten van Europa. Toch besloot ik na ontzettend veel positieve verhalen het vliegtuig te pakken naar Boedapest om deze stad een paar dagen te verkennen. En oh boy, I was wrong! Boedapest is écht een geweldige stad en in de vier dagen dat ik er was heeft het echt een beetje mijn hart gestolen. Benieuwd waarom én naar wat ik allemaal heb gedaan? Lees dan snel verder!

ALGEMEEN

Laten we beginnen met wat algemene informatie. Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en is te bereiken met het vliegtuig in slechts twee uur. Prima te doen dus voor een korte getaway! De stad kent een lange historie en wordt door de rivier de Donau verdeeld in twee delen: Boeda en Pest. Boeda is het het groene en heuvelachtige deel en Pest het echte stadse gedeelte. Genoeg om te verkennen dus! 

Onze trip begint met het vinden van het appartement (in Pest) en zodra we de koffers hebben gedropt besluiten we de buurt te voet wat te verkennen. Ons appartement ligt slechts op een paar minuten lopen van de Donau en hier komen we dus al snel de eerste bezienswaardigheden tegen!

PARLEMENT

Het eerste wat ons opvalt als we aankomen bij de Donau is het parlementsgebouw van Hongarije. Wauw, wat een details! De torentjes, de trappen: het ziet er bijna sprookjesachtig uit. Ik denk dat ik dit bouwwerk misschien nog wel het meest indrukwekkend vond van de hele trip! Het parlementsgebouw is gelegen in Pest, direct aan de Donau. Ik zou ook zeker de oversteek maken naar Boeda: vanaf deze kant van de stad heb je echt een geweldig uitzicht op het gebouw! Hier heb je ook meteen een goede Insta-spot voor gave foto’s te pakken!

SCHOENEN OP DE DONAUKADE

Als je niet weet wat dit precies is loop je er misschien zo voorbij: de 60 paar schoenen die op de kade van de Donau staan. De schoenen zijn een monument ter nagedachtenis aan de Joden die zijn omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog. Niet perse een stop waar je lang blijft, maar zeker wel de moeite waard om even een kijkje te nemen. 

BRUGGEN

Boeda en Pest worden met elkaar verbonden door verschillende bruggen over de Donau. Veel van deze bruggen zijn een bezienswaardigheid op zich en zeker de moeite waard om overheen te wandelen. De bekendste brug is de Kettingbrug. Dit was de eerste brug die Boeda en Pest met elkaar verbond. Deze brug ziet er super imposant uit en is zeker de moeite waard om even van dichtbij te bekijken. Verder heb je ook nog the Liberty Bridge. Deze brug heeft zijn naam te danken aan zijn groene kleur. De Elisabeth brug is wit gekleurd en deze vond ik vergeleken met de andere twee bruggen minder spectaculair. 

Boedapest staat bekend om zijn thermale baden en dus besluiten we om de tweede dag een bezoekje te brengen aan zo’n bad!

THERMALE BADEN

Ik bezocht het meest bekende en ook meteen het grootste bad: Széchenyi. Vanuit het centrum van Boedapest is deze hotspot goed te bereiken met de metro. Als je een beetje van wandelen houdt dan is het ook prima aan te lopen. 

Bij aankomst vallen als eerste de 3 verwarmde buitenbaden op. Verder zijn er nog zo’n 15 binnenbaden in verschillende temperaturen en een aantal sauna’s. Wij kwamen redelijk vroeg aan bij het bad en toen was het gelukkig nog niet zo druk. Naar mate de tijd verstreek werd het steeds drukker en na 3 uur badderen had ik het eigenlijk wel gezien en was ik ook wel klaar met de zwavelgeur van de baden. Wij reisden niet in het hoogseizoen en dus was het relatief rustig, maar ik heb ook verhalen gehoord dat het in het hoogseizoen echt vechten is om een plekje. Houd hier dus rekening mee! Denk vooral ook aan het meenemen van een paar badslippers en 2 handdoeken. Een handdoek om om je heen te slaan en een om je uiteindelijk mee af te drogen. Wij huurden een ‘cabin’ waar je je spullen in kon achterlaten en in kon omkleden. Hou er ook rekening mee dat de hygiëne niet is zoals we hier in Nederland gewend zijn. Al met al vond ik het het entreegeld wel waard. Entree voor 2 personen voor de hele dag inclusief ‘cabin’ kostte rond de €40,-.

Tip: in Boedapest betalen ze, ondanks dat het een EU land is niet met de Euro maar met de Hongaarse Florint (HUF). Ik heb in Nederland wat Euro’s omgewisseld, maar eenmaal in Boedapest bleek dat ze op veel toeristische plekken wel de Euro aannemen. Soms ben je hiermee wel wat duurder uit dan als je met de HUF betaald.

Na het bezoekje aan de thermale baden hebben we eigenlijk niet veel zin meer om nog te gaan wandelen en dus besluiten we een kijkje te nemen in de bekendste winkelstraat van Boedapest.

WINKELEN

De grootste en meest bekende winkelstraat van Boedapest is Fashion Street. In deze straat vind je alle grote ketens en bekende merken. De winkelstraat bevindt zich pal naast de Donau en is dan ook gemakkelijk te bereiken. Voor de duurdere winkels ga je naar de straat Andrássy. Dit is een hele indrukwekkende avenue en zeker de moeite waard om doorheen te lopen! Naast deze bekende straten vind je door heel Boedapest ook talloze vintage winkeltjes, boetiekjes, concept stores en interieurwinkels. Dit soort winkeltjes kom je vooral tegen als je gewoon door de straten aan het slenteren bent en je vindt er echt de meest uiteenlopende items. De winkelliefhebbers – like me – kunnen in Boedapest écht hun hart ophalen!

Op dag drie maakten we de oversteek naar Boeda om de groenere kant van de stad te verkennen!

CITADEL

Een van de bekendste hotspots aan de Boeda kant is het Citadel. Het Citadel (of Citadella) is een vesting op de bekende Gellért berg. Naast de vestig staat hier ook het vrijheidsbeeld van Boedapest. Ook dit beeld is een monument ter nagedachtenis aan de bevrijding van Boedapest in de tweede wereldoorlog. Als je vanaf de Pest kant komt loop je de witte Elisabeth brug over en loop je direct tegen de Gellért berg aan. Vanaf hier kan je te voet naar boven klimmen – vond ik persoonlijk best pittig, maar mijn conditie is dan ook niet al te best. Eenmaal boven wordt de klim wel beloond, want je krijgt er een prachtig uitzicht over de stad, de Donau en de bruggen voor terug!

VISSERSBASTION

Een andere echte hotspot aan de Boeda kant is het Vissersbastion. Dit eveneens sprookjesachtige bouwwerk werd gebouwd ter ere van een jubileum van de stad en biedt net als het Citadel een prachtig uitzicht over de stad – vanaf hier heb je ook mooi uitzicht op het parlement! Houd bij een bezoekje aan het Vissersbastion ook rekening met een klim en trappen naar boven! Ikzelf vond het – zelfs terwijl we in het laagseizoen waren – al ontzettend druk. Ik denk dat een bezoekje in de ochtenduren dus beter was geweest, zeker als je een paar mooie foto’s wil maken, want ook dit is een echte Insta-spot!

Verder vind je aan de Boeda kant ook nog the Royal Palace, maar dit vonden wij zelf niet zo spectaculair. Wel leuk is om hier met een oud trammetje de berg op te gaan!

ETEN & DRINKEN

Hongarije staat bekend om zijn stoofpotjes en ook in Boedapest vind je dit gerecht dus ik overvloed. Daarnaast vind je er natuurlijk ook de standaard Italiaanse en sushi restaurants, maar ook als je vegetarisch of vegan eet kan je in Boedapest bij meer dan genoeg restaurantjes terecht. Zo hebben wij vegan gegeten bij een restaurantje in Boeda genaamd Veganlove en vind je op bijna iedere hoek van de straat wel een Hummusbar. Verder zitten er door de hele stad super veel leuke koffietentjes, vind je er de allerbeste donuts (Mr. Funk!) en kan je bij veel kraampjes op straat heerlijke cinnamon rolls halen.

Tip: in heel veel restaurantjes voegen ze de fooi al toe aan de rekening. Hou hier dus rekening mee!

OPENBAAR VERVOER

In Boedapest rijden, bussen trams en metro’s en alles is dus goed te bereiken met het openbaar vervoer. De gele trams zijn kenmerkend en crossen tijdens de spits maar liefst elke 2 minuten voorbij. Ook de prijzen van het openbaar vervoer vallen heel erg mee, voor een single ticket betaal je 350 HUF wat omgerekend ongeveer een euro is. Tickets koop je via machines die bij veel haltes en metrostations te vinden zijn. Uiteraard zijn er zoals in bijna elke grote stad ook Hop on, Hop off bussen te vinden die je langs en naar alle bezienswaardigheden brengen.

Tip: als je vanaf het vliegveld met de bus naar de stad wil reizen let dan goed op welk ticket je nodig hebt. In sommige bussen zijn de standaard tickets niet geldig en heb je een shuttle ticket nodig! 

BOEDAPEST TE VOET

Ik had niet gedacht het ooit te zeggen, maar in Boedapest hebben we eigenlijk bijna alles lopend gedaan en amper gebruik gemaakt van openbaar vervoer. Alle bezienswaardigheden en hotspots zijn eigenlijk prima te voet te bereiken! Als je kiest om net als wij alles te voet te doen is Google Maps je new best friend en zijn een paar lekker lopende schoenen geen overbodige luxe. De Pest kant is grotendeels vlak en loopt dus makkelijk weg. Als je de oversteek maakt naar Boeda moet je rekening houden met iets meer heuvels. Ik moet er wel bijzeggen dat wij enorm geluk hadden met het weer en het dus ook daadwerkelijk leuk was om alles lopend te doen. Voordeel hiervan vond ik wel dat je in allerlei leuke straatjes komt die je anders misschien niet zou tegenkomen. Door alles lopend te doen krijg je echt een goed beeld van de stad en die zere voeten waren dus ook zeker de moeite waard! 

De laatste dag hebben we eigenlijk besteed om nog een beetje rond te slenteren door alle leuke straatjes met de heerlijke gekleurde gebouwen. Ik vond Boedapest meer dan de moeite waar en de stad heeft stiekem een beetje mijn hart veroverd en ik kom er dus zeker nog een keer terug!

Ben jij weleens in Boedapest geweest of staat de stad nog op je lijstje om te bezoeken?

Copyright: Tekst en foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Cindy Muus 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

OVER CINDY MUUS

Cindy is 24 jaar en al haar hele leven woonachtig in het Haagse Scheveningen. Na het afronden van haar opleiding communicatie is ze aan de slag gegaan bij een makelaarskantoor waar ze verantwoordelijk is voor de marketing & communicatie. In haar vrije tijd bezoekt ze graag – nieuwe – steden. Ze struint dan ook centrum voor centrum af, op zoek naar de leukste winkels en tentjes, zowel in het binnen- als buitenland. Om haar avonturen te delen, klimt ze af en toe in de pen voor thenextstop.nl.

Volg Cindy hier op Instagram en LinkedIn.

2 Reacties

  1. 15 april 2019 / 18:35

    Oh wauwie, wat een prachtige foto’s! Wat heerlijk ook dat jullie zoveel hebben gelopen. 🙂

  2. 20 april 2019 / 08:22

    Wat een prachtige gebouwen zeg, het ziet er geweldig uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.