10 WEETJES/TIPS VOOR JOUW EERSTE KEER IN NEW YORK

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, vorige week was ik in New York. Voor de allereerste keer. Hoewel ik de stad ken uit honderden series of films had ik geen idee wat ik moest verwachten. Hoe groot is het nou werkelijk en kun je makkelijk van A naar B? In dit artikel vertel ik je 10 weetjes en/of tips voor jouw eerste reis naar New York.

★ Op het vliegveld van JFK is de wachttijd bij de douane gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Houd hier rekening mee in je planning. Wij dachten dat we nog de hele middag zouden hebben, maar kwamen van een koude kermis thuis. Onze koffers waren zelfs al van de band afgehaald, zolang hebben we staan wachten op de ESTA controle.

★ Verblijf je in Manhattan? Neem een taxi vanaf het vliegveld naar de stad. De taxi’s hanteren een vaste prijs van 52 dollar exclusief tol, fooi en tax, voor een ritje JFK naar Manhattan en terug. Bij elkaar kom je ongeveer op een bedrag van 75 dollar. Je kunt er ook voor kiezen om de airtrain naar Manhattan te pakken om vervolgens verder te reizen met de subway naar je hotel, maar het metronetwerk in New York is sterk verouderd. Je hebt geen roltrappen en liften zijn vaak buiten werking, niet heel handig met al die bagage. Daarnaast heb je vanuit de taxi een bizar mooi uitzicht op de skyline van New York (zie foto).

★ Moet je de eerste keer in New York in Manhattan verblijven? Mijn antwoord is ja! Tuurlijk is het openbaar vervoer in New York goed geregeld, maar het is a-relaxt om een hotel ver buiten Manhattan te hebben, Brooklyn en Staten Island zijn misschien goedkoper, maar ook minder handig. Alle bezienswaardigheden die je waarschijnlijk de 1e keer in New York wilt bezoeken, liggen bijna allemaal in en rondom het hart van Manhattan. Hoe fijn is het als je hotel hier ook zit en je tussendoor even kunt omkleden of relaxen. Wij vonden het heel fijn om tussendoor op de dag even terug te kunnen.

★ Voorkeur voor de wijk: Hell’s Kitchen! Wij verbleven in deze wijk, niet bewust voor gekozen, maar uiteindelijk was dit wel de beste keuze. Deze wijk barst van de leuke diners, restaurantjes en take-aways, je kunt hier voor ieder budget wat eten. Waarom deze wijk? Het ligt centraal, met Times Square aan de ene kant en het Empire State Building aan de andere kant. Daarnaast is het gewoon fijn om na een hele dag door de stad struinen, dicht bij je hotel iets te kunnen eten. Wij vonden dat in ieder geval een groot pluspunt. Het viel ons namelijk ook op dat in andere wijken het aanbod aanzienlijk minder was dan hier. Neem een hotel tussen 42 en 33 street, en tussen de 9th and 6th avenue, dan zit je sowieso goed.

★ Sta vroeg op voor de bezienswaardigheden waar je een ticket voor nodig hebt, het loont echt om met openingstijd een bezienswaardigheid te bezoeken. Zo waren wij met openingstijd bij Top of the Rock en het was er nog – relatief – rustig. We hebben misschien een kwartiertje in de rij gestaan. Bij het 9/11 museum hebben we helaas wel 1,5 uur moeten wachten, hier waren we dan ook gewoon “te laat” op de dag (lees: 10:00 ’s ochtends).

★ Schaf een New York City Pass aan! Online worden verschillende passen aangeboden, wij hebben gekozen voor de ‘Go City Card’. Op deze pas kun je zelf met een beetje korting, vooraf aan je reis, tickets voor bezienswaardigheden aanschaffen. Voor ons waren dit er maar 4 en daarom was deze kaart voor ons het aantrekkelijkst. Mocht je meer bezienswaardigheden willen zien dan zijn andere kaarten wellicht ook interessant, vergelijk online het aanbod.

★ Pas je kleding aan op het weer. Het weer in New York is bipolair. Wij hebben letterlijk alles gehad wat in de lente kan voorkomen. Regen, storm en 14 graden maar ook 25 graden en volle bak zon. Houd hier rekening mee en neem vooral veel laagjes mee. Bij ons begon de dag bijvoorbeeld koud en nat maar in de middag was het weer bloedheet.

★ Ga je een week (of langer)? Schaf dan week-pass subway card voor 33 dollar aan. Hiermee kun je onbeperkt met de subway voor 1 week lang. Voor een enkel ritje, waarheen dan ook, betaal je standaard 2,45 dollar. De subway heb je zeker nodig om van A naar B te reizen, dus die 33 dollar heb je er wel uit na 1 week! Het metrosysteem in New York is heel makkelijk, zorg ervoor dat je een kaart of app hebt van alle lijnen. Daarna is het alleen kijken of je uptown of downtown gaat.

★ Als toerist heb je recht op 10% korting op je aankopen in winkelcentra en andere retail. Vaak vragen ze bij het afrekenen of je hier vandaan komt. Mochten ze dit vergeten, vraag dan zelf of ze die korting verrekenen, je hebt er recht op! New York is namelijk al duur genoeg.

★ Cash geld is handig, niet noodzakelijk. Wij hadden van te voren wat dollars op het vliegveld gehaald maar dit is niet nodig. Overal kun je betalen met je creditcard, zelfs in de taxi hangt er een apparaat, dus ook daarvoor hoef je niet speciaal geld te hebben.

Dit waren al mijn tips na mijn weekje in New York, wil je mijn avonturen van deze week lezen? Dat kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.