SNAPSHOTS RONDREIS SRI LANKA

Daar ben ik weer! Wat heb ik mijn blog verwaarloosd! Mijn laatste post dateert uit december 2018, laten we dat maar snel vergeten. Excuus? Nee, niet echt, behalve dat mijn prioriteiten zijn veranderd. Sinds oktober heb ik een nieuwe baan waar ik het ontzettend naar mijn zin heb, maar de 9 to 5 life struggle is real. Ik werk 5 dagen in de week en geniet daarom extra hard van mijn 2 dagen weekend, daardoor pak ik toch minder snel de laptop erbij. Jammer, want ik heb zo’n mooie reis achter de rug die ik maar al te graag met jullie wil delen. Op instagram heb ik ieder detail van onze reis meteen gedeeld, volg jij me al? 20 december 2018 vertrokken mijn vriend en ik naar Sri Lanka en wat hebben we genoten van dit prachtige land. In dit artikel lees je de hoogtepunten op een rijtje.

NEGOMBO

We begonnen onze reis in het regenachtige Negombo, de regen zorgde ervoor dat we allebei even rustig konden wennen aan het klimaat. De omslag van Hollands weer in december naar tropische hitte is altijd heftig, ik merk dat ik altijd even moet ‘aarden’. Vlakbij ons verblijf was een vismarkt, de vis in Sri Lanka ligt overal open en bloot te wachten tot het wordt meegenomen. Niet afgedekt, niet gekoeld en niet schoon, gets.

MIHINTALE + ANURADHAPURA

Na een nachtje bijkomen reisden we door naar Anuradhapura, waar we een aantal tempels bezochten, waaronder de tempel Mihintale. Al snel komen we erachter dat het boeddhisme in Sri Lanka nog een stuk strenger wordt nageleefd dan in andere Aziatische landen die we bezocht hebben. Nog voor we bij de entree zijn werden we verzocht onze schoenen uit te doen. Geen probleem zou je denken, maar ook op dit moment regende het én moesten we een berg beklimmen om boven te komen, de regen liep als een soort waterval over de keien naar beneden, nogal gevaarlijk op je blote voeten dus!

SIGIRIYA

Wat jammer was aan onze reis is dat de locals ook vakantie hadden in de periode dat wij er waren. Hierdoor waren de toeristische attracties erg druk. Toen we eenmaal bij de Sigiriya rots waren, kwamen we erachter dat je er 3 uur over zou doen om boven te komen in plaats van het uurtje dat je er normaal voor nodig hebt. Dit omdat het een grote file naar boven was op de trappen. Wij hebben deze helaas toen maar overgeslagen.


KANDY

Snel het binnenland in, de drukte proberen te ontvluchten! Voor we echt de natuur introkken brachten we nog een bezoek aan de stad Kandy. Kandy staat bekend als een leuke en culturele backpackers stad. Arun en ik vonden Kandy tegenvallen, misschien dat mijn verwachtingen te hoog waren door alle verhalen vooraf, maar ik vond de stad niet bijzonderder dan de andere steden die we aandeden. Waar je wél heen moet in Kandy is de Botanische tuin, dit is een groot park vol tropische verrassingen! Zoals metershoge bamboestronken, palmtree avenues (geen grap) én de Indiana Jones bridge uit de film!

NANU OYA

Het hoogtepunt van onze reis was sowieso met stip op één de treinreis van Kandy naar Nanu Oya. De treinroute Kandy – Ella staat misschien wel bekend als een van de mooiste treinritten ter wereld, en terecht! Wát een uitzichten. Ik heb echt een aantal keer met tranen in mijn ogen gezeten omdat ik zó gelukkig was op dat moment, het was zo bijzonder!

Wij hebben een stukje van de rit gedaan. In plaats van Kandy – Ella, deden wij Kandy – Nanu Oya, onze rit duurde 3 uur terwijl de reis naar Ella nog 4 uur langer zou duren. Omdat het dus vakantie was werd er vooraf wel gewaarschuwd voor extra drukte. Er waren dan ook geen 1e en 2e klasse kaartjes verkrijgbaar, we moesten dus in de 3e klasse. We moesten dus tussen de locals een plekje zien te bemachtigen. Op het station was het een drukte van jewelste met toeristen die duidelijk hetzelfde idee hadden. De moed zonk me wel in de schoenen en ik bereidde me langzaam voor op het ergste. Toen de trein aankwam viel het wel mee met de drukte, er waren hier en daar nog wel wat plekjes vrij in de coupes. Als een zwerm bijen op honing rende iedereen zo snel mogelijk een coupe binnen. Ik besloot als allerlaatste de trein in te stappen, ik had namelijk online gelezen dat als de deuren open staan, je in de deuropening kunt zitten! Ik stapte dus als laatste in en blokkeerde hiermee de deur. Daar zat ik dan, drie uur lang met mijn beentjes buitenboord en met het allerbeste uitzicht van de hele trein. Ik heb hier zo van genoten.

Op mijn instagram stories zie je wat bewegende beelden van deze treinrit, dan snap je die tranen in mijn ogen wel.

ELLA

Vanaf Nanu Oya reisden we per bus verder naar Ella, een van de mooiste bergritten ooit (alweer mooi ja). Onze rit ging dwars door de jungle, langs de theeplantages en we stopten uiteindelijk bij de Ravana waterval. Voor de foto klauterden we door het water wat rotsen omhoog. Achteraf niet zo’n slim idee, ieder jaar overlijden hier namelijk meerdere toeristen doordat ze vallen of uitglijden op een van deze rotsen. Maar zeg nu zelf, de foto is prachtig!

UDAWALAWE NATIONAL PARK

Onze laatste stop voor onze strandvakantie was Udawalawe national park. Dit is een natuurpark waar je, als je geluk hebt, olifanten in het wild kunt spotten. Udawalawe het op een na grootste park in Sri Lanka, je kunt ook nog kiezen voor Yale park. In dit park kun je, naast olifanten, ook nog luipaarden spotten. Yale lag voor ons alleen niet meer op de route en vanwege de drukte werd dat ook afgeraden. Wij kozen dus voor een jeepsafari in Udawalawe. We vertrokken eind middag waardoor we een prachtige sunset hadden én het allermooist? We hebben niet 1, niet 2 maar kuddes olifanten gespot! Eén olifantje kwam wel heel dichtbij zoals je ziet, zo bijzonder!

STRANDDAGEN IN KOGGALA

We eindigden onze reis met 5 dagen strand, na een intensieve rondreis is niets lekkerder dan nog een paar dagen volle bak relaxen. We hadden een huisje op een resort pal aan de zee. Het huisje bestond uit hout en ’s nachts viel je in slaap op het geluid van de woeste golven. De zee in Sri Lanka is strak blauw én heel erg wild. De golven zijn soms metershoog, je kunt ze zelf niet houden in ieder geval. Het is dus geen zee voor kleine kinderen of ouderen, die worden namelijk in de branding al omver geblazen (we hebben het meerdere keren zien gebeuren). Arun is bij de eerste golf zijn bril kwijtgeraakt en daarnaast zijn wij ook regelmatig aangespoeld. Gelachen hebben we wel in ieder geval!

SRI LANKA IS EEN AANRADER

Ik kan niets anders zeggen dan dat ik Sri Lanka zeker een aanrader vind. De natuur wint het van alle bestemmingen waar ik tot nu toe geweest ben. Nergens vind je zoveel onaangetast groen als hier. De bergen, rijstvelden, theeplantages, jungle en watervallen, er is zoveel moois te zien. De steden zijn leuk om iets mee te krijgen van de cultuur en het boeddhisme, maar daar zou ik in sneltreinvaart doorheen gaan. Maak daarnaast ook wat tijd vrij voor een aantal stranddagen, want hier vind je nog verlaten stranden met palmbomen vol kokosnoten en een prachtig helderblauwe zee.

2 Reacties

  1. 11 maart 2019 / 16:45

    Wat is Sri Lanka prachtig zeg. Geniet ervan! 🙂

  2. 11 maart 2019 / 18:19

    Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt zeg! Heel erg gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.