REISFOTO’S EDITEN | HET PERFECTE PLAATJE MET LIGHTROOM PRESETS

The filtered life of a millennial. Wie gebruikt er anno nu geen filters voor zijn of haar foto’s? Chapeau als jij je foto’s niet nog even door VSCO of Afterlight gooit. Ik werkte voorheen altijd met VSCO maar het stoorde me enorm dat een ‘vaste’ filter zo beperkt is. Om die reden besloot ik me te gaan verdiepen in de app Lightroom CC (mobiele versie). Met Lightroom CC kun je namelijk ieder beeld aanpassen pér kleur en tint. Ideaal dus, want een ‘standaard’ filter pakt niet op iedere foto even goed uit, met de Lightroom CC app maak je iedere foto geschikt voor je instagram feed. Maar, hoe doe je dat dan?

PRESETS

Wanneer je een trouwe Instagram gebruiker bent, heb je het vast weleens voorbij zien komen, presets. Veel influencers hebben zelf een ‘filter’ ontworpen en bieden deze filter – ook wel Lightroom Presets genoemd – te koop aan in hun eigen shop. Hartstikke leuk, maar vaak betaal je voor deze filters de hoofdprijs (€20,- tot €50,-). Dat vond ik toch een béétje te gek, zeker omdat ik nog niet wist of ik er ook mee om kon gaan. Lightroom CC is namelijk wel een app met een gebruiksaanwijzing. Uiteindelijk belandde ik via, via op de website Etsy.com. Ook hier worden veel presets aangeboden, weliswaar niet door de influencers, maar wel door mensen die er verstand van hebben. Uiteindelijk kocht ik hier een setje met 4 presets voor nog geen €10,-. Zoek via Etsy op: “Lightroom presets mobile”, de keuze is reuze.

Kies wel een filter die bij jouw stijl en foto’s past! Maak je veel foto’s in de stad, met gebouwen? Kies dan niet voor een zomerse strand filter, die pakt waarschijnlijk niet mooi uit op een foto van de stad. Bekijk dan ook altijd de voorbeelden van de filter, de voorbeelden zijn ongetwijfeld foto’s waarbij de filter het best past, zie je alleen maar zomerse strandfoto’s als voorbeeldfoto’s? Ga er dan vanuit dat deze filter niet past bij jou stadse kiekjes.

PRESETS DOWNLOADEN EN INSTALLEREN IN DE LIGHTROOM APP (IPHONE)

Wanneer je de presets hebt afgerekend ontvang je waarschijnlijk een e-mail met een ZIP bestand.

 • Open het ZIP bestand
 • Download de afbeeldingen en sla ze op in je ‘bestanden’ map op je telefoon
 • Open de ‘bestanden’ map en selecteer de preset en druk op “Kopieer naar Lightroom CC”
 • Sla de preset op in een map op Lightroom (heb je nog geen map in Lightroom CC. maak deze dan eerst aan).
 • Open de afbeelding/preset en druk rechtsboven op de drie puntjes, klik vervolgens op “voorinstelling maken”.
 • Geef de preset een naam en sluit vervolgens deze bewerking.
 • Open vervolgens de afbeelding die jij wilt bewerken. Swipe onderaan in het menu naar de knop ‘Voorinstel’ en klik op de preset die jij zojuist een naam hebt gegeven.
 • Voila, de filter verschijnt over de foto.

 

DETAILS AANPASSEN

Soms kan het zijn dat de preset niet helemaal uitpakt zoals jij wilt. Niet iedere foto is tenslotte hetzelfde. Soms wil je dat details er net wat meer uitspringen, dat kan heel makkelijk met de instelling ‘Kleur’. Dit vind ik zelf het allergrootste voordeel en verschil met andere bewerk-apps. Je kunt veel gedetailleerder een foto bewerken.

 • Open de instelling ‘Kleur’
 • Klik vervolgens op rechtsboven op MIX
 • Klik de tint aan die jij wilt veranderen. Meestal laat een preset bepaalde tinten duidelijk naar voren komen. Bij mij is dat oranje, blauw en groen maar je kunt uiteraard ook aan de slag gaan met de overige tinten. Onthoud dan wel dat dan de filter ook echt anders wordt en je dus niet meer die ‘perfecte feed’ kunt creëren.
 • Speel vervolgens met de verzadiging, de tint en de Luminantie. Je zult zien dat de foto er meteen heel anders uit gaat zien.

 

2 Reacties

 1. 25 september 2018 / 18:31

  Leuke tips! Altijd bijzonder hoe foto’s er voor en na uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.