MONEGLIA | IDEALE KUSTPLAATS IN LIGURIË

Een bezoekje aan Cinque Terre? Of Genua? Dat vind je allemaal in de Italiaanse provincie Ligurië, een prachtige kustprovincie rijk aan rotsachtige pittoreske dorpjes. Maar waar verblijf je als je niet in het overvolle Cinque Terre wil verblijven? Of als je liever niet in een stad als Genua wilt zitten? Of als je een cultuur vakantie wilt combineren met een zon-zee-strand vakantie? Dan verblijf je in een dorpje tussen Genua en Cinque Terre in. Zelf verbleef ik in Moneglia, een ontzettend leuk en klein Italiaans dorpje dat op een half uur van Cinque Terre en een uurtje van Genua af ligt (met de trein).

VERBLIJFPLAATS

Moneglia bereik je enkel en alleen door eenrichtingsverkeer tunnel van 3,5 kilometer af te leggen. Een spectaculaire rit door de rotsen en bergen van deze kustplaats. Vanuit deze tunnel rijd je dan ook een soort ‘baai’ binnen, waar tevens de kleine boulevard van Moneglia aan ligt. Het oude centrum van de stad vind je op hoogte van de boulevard. Maar je kunt ook de hoogte in. Moneglia ligt namelijk óók deels op een berg. Kijk dus goed wanneer je een hotelletje gaat boeken, waar het hotel ligt. Naar beneden lopen is niet zo erg, maar iedere dag naar boven lopen met al je strandspullen lijkt me toch echt wat minder prettig.

HOTEL MAGGIORE

Zelf verbleven wij in Hotel Maggiore, dit hotel (dat wordt gerund door een Italiaanse familie) ligt recht aan de boulevard van Moneglia en biedt je dan ook een fantastisch uitzicht over de zee (mits je een kamer boekt met zeezicht). Daarnaast vonden wij het zelf belangrijk dat het hotel op loopafstand van het station was, er een parkeergarage was en airco en wifi op de kamer, dit hotel was van al deze gemakken voorzien. De kamers waren enorm ruim (zeker voor Italiaanse begrippen) en het personeel was erg vriendelijk. Door omstandigheden wilden wij een dag eerder vertrekken, toen we vroegen of de auto een dag eerder uit de garage gehaald kon worden, heeft de hoteleigenaar tevens het bedrag van de laatste nacht geretourneerd aan ons, iets waar we helemaal niet om gevraagd hadden maar wel enorm gastvrij en servicegericht overkwam. Mocht je dus een verblijf zoeken in de buurt van Cinque Terre aan een zandstrand? Kijk dan zeker eens naar  Hotel Maggiore, wij hebben hier een heel fijn verblijf gehad.

BEREIKBAARHEID CINQUE TERRE EN GENUA

Wanneer je naar de provincie Ligurië afreist, doe je dat bijna altijd om een bezoek te brengen aan Cinque Terre en/of Genua, deze trekpleisters staan allebei op de UNESCO werelderfgoedlijst en zijn een plaatje om te bezoeken. Wij wilden dan ook een aantal ochtenden op pad naar een van deze plaatsjes. Vanuit Moneglia is dit ideaal. Ieder uur vertrekt er wel een trein richting Genua of Cinque Terre. Het station vind je op 5 tot 10 minuten lopen vanaf de boulevard. Er is een toeristenkantoortje dat 12 tot 16 uur per dag bemand wordt (zolang de treinen rijden) maar je kunt ook zelf heel makkelijk de tickets halen uit de ticketmachine. Je hoeft voor de trein niet te reserveren, dus je kunt elke trein pakken die je wilt. Let wel: vanuit Moneglia gaat een keer in de paar uur een directe trein naar Genua of Cinque Terre, heb je dus geen zin om over te stappen? Check dan goed de dienstregeling. Een kaartje enkele reis naar zowel Genua als Cinque Terre kost vanuit Moneglia ongeveer €6,- per persoon. Lees hier meer over ons bezoek aan Cinque Terre.

DE STRANDEN

De baai van Moneglia barst van de zogeheten ‘beachclubs’. Deze beachclubs stellen niet zoveel voor, het zijn geen strandtenten zoals wij ze in Nederland kennen. Het zijn gewoon clubs waar je twee bedjes en een parasol kunt huren. Omdat het allemaal particuliere beachclubs zijn, is de prijs wel even schrikken. Voor twee bedjes en een parasol (een setje dat je altijd samen moet afnemen) betaal je minstens €33,- in het hoogseizoen. Deze prijs kan oplopen tot de €40,-. Verder krijg je dan niets, er is geen bediening op het strand en er zijn ook geen andere faciliteiten (behalve een toilet).

Mijn vriend en ik vonden het echt belachelijk om iedere dag zo’n bedrag uit te moeten geven aan een bedje. Het fijne aan het strand van Moneglia is dat het een zandstrand is (een van de weinigen in het gebied). Je kunt dus prima op je handdoekje vertoeven. Tussen de beachclubs in heb je namelijk telkens een paar openbare stukjes strand voor de gewone sterveling. Koop even een parasolletje van €15,- in het centrum en een groot familie-strandlaken bij een van de verkopers op het strand en voila, je bent klaar om te gaan. Van dat gewonnen geld kun je dus mooi weer een avond goed uiteten. En goed eten? Dat kan in Moneglia. In mijn volgende blog lees je mijn top 3 restaurants in deze heerlijke badplaats.

 

 

1 Reactie

  1. 15 augustus 2018 / 22:47

    Wat een leuke foto’s heb je weer gedeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.