CINQUE TERRE | DE PAREL VAN LIGURIË

Afgelopen zomer bezocht ik de regio Ligurië in Italië met als grote hoogtepunt de dorpjes van Cinque Terre. Deze 5 dorpjes zijn met recht opgenomen in de UNESCO wereld erfgoedlijst. De schilderachtige dorpjes zijn gebouwd op prachtige rotsen en kliffen. Het gebied is bij uitstek geschikt voor wandelaars, backpackers en interrailers. Maar hoe kom je er? Wat kost het? En waar moet je heen? Ik vertel je mijn ervaringen van deze zomer.

HOE KOM JE ER?

Een ding, laat die auto maar staan. Met de auto de dorpjes van Cinque Terre inkomen is hopeloos en grotendeels verboden. De trein daarentegen is een prima en tegelijkertijd mooi vervoersmiddel. Verblijf je in de stad Genua of La Spezia? (Of in een van de dorpjes daartussen, zoals ik). Dan kun je voor €6,- enkele reis van en naar Cinque Terre. Ieder dorpje in Cinque Terre heeft een station in het centrum en de dienstregeling is meer dan prima. Je hoeft niet over te stappen en de treinen gaan sowieso 1 keer per uur. De actuele vertrektijden kun je gemakkelijk checken op trenitalia.it

Ik moet eerlijk bekennen dat wij niet alle dorpen bekeken hebben, ik heb me van te voren goed ingelezen en een top 3 gemaakt van de dorpjes die ik sowieso wilde bezoeken. Dit omdat ik in een periode ging dat het enorm warm was (lees: 30 tot 35 graden). Dan is het niet lekker om te zwoegen en te zweten op die kliffen, metershoge trappen en steile hellingen. Uiteindelijk heb ik Corniglia en Monterosso niet bezocht. Deze dorpen spraken me het minst aan. Monterosso vond ik erg vergelijkbaar met het dorpje waarin wij gedurende onze reis verbleven en Corniglia trok me niet aan omdat dit dorp niet aan het strand ligt en ik juist die combinatie met de dorpen en het strand zo mooi vind. De dorpen die ik heb bezocht zijn: Riomaggiore, Vernazza en Manarola, ik vertel je per dorp precies wat je wél en/of niet moet doen.

RIOMAGGIORE

Riomaggiore is een van de grotere en misschien wel het meest populaire dorp van de vijf dorpjes. Het uitzichtpunt vind je op 5 a 10 minuten lopen van het station. Het uitzichtpunt (foto 1), vond ik zelf wat tegenvallen. Het is een klein plekje en je staat nog relatief dicht op het dorp waardoor je het hele dorp niet goed kunt zien. Het fijne van dit uitzichtpunt is dat het niet veel moeite kost om er te komen. Het zijn maar een paar trappen.

Hetgeen wat je niet moet vergeten bij een bezoekje aan Riomaggiore? Je zwemspullen! De plek is namelijk bij uitstek geschikt voor een duik in de heerlijke zee én om te cliff jumpen. Die verkoeling is in de zomer meer dan welkom.

 

VERNAZZA


Vernazza vond ik het leukste centrum hebben van de drie dorpjes. Met verschillende marktjes, gezellige terrasjes en relatief veel locals waan je je in het authentieke Italië. Het uitzichtpunt van Vernazza is prachtig maar ligt erg hoog, bereid je dus voor op een stevige klim. Je bereikt dit uitzichtpunt door een wandelpad te volgen bestaande uit ongelijke rotsachtige traptreden. Het is een pititge klim, zeker in de hitte maar het uitzicht is de moeite waard. Bij het uitzichtpunt vind je ook een restaurant (La Torre) waar je even heerlijk kunt bijkomen met een Aperol Spritz.

Neem na het bezoek aan het uitzichtpunt ook even de tijd om het centrum te bekijken, dit is de ideale plek om Italiaanse delicatessen en souvenirs in te slaan. Italianen staan bekend om de kleurrijke serviezen. Bij de marktkraampjes vind je dan ook de leukste designs voor een prikkie, daar kan de Bijenkorf een puntje aan zuigen.

 

MANAROLA

Manarola heeft by far het mooiste uitzicht, de wandeling er naartoe valt mee en is niet intensief maar geeft je wel het mooiste kiekje van alle dorpjes (vind ik). Daarnaast vind ik dit ook het allermooiste dorpje, mooie pastelkleurige huisjes – veel roze – i like it. De zonsopgang is prachtig hier. Pak dan ook zeker vroeg de trein. Daarnaast heeft ook Manarola een restaurant nabij het uitzichtpunt. Bij restaurant Nessun Dorma kun je het bekende instakiekje maken, veel influencers gingen je al voor.

WAT JE NIET MOET DOEN IN CINQUE TERRE

  • Indien het niet hoeft, bezoek Cinque Terre dan niet in de zomer. De hitte heeft er voor ons voor gezorgd dat we niet zo genoten hebben van de dorpjes als we zouden willen. Daarnaast hebben in augustus alle Italianen ook vakantie, de Italianen zoeken met name in het weekend vaak de kustplaatsen op. Augustus is dus niet de meest ideale maand. Mijn vriend en ik willen erg graag terug om echte wandelingen te maken, maar dan in april of mei.
  • Ben de toeristendrukte voor en pak de trein voor 8 uur ’s ochtends. Misschien niet ideaal om je wekker te zetten in de vakantie, but thank me later. Je wilt echt niet een berg beklimmen met honderden toeristen in je kielzog (of voor je). Daarnaast kun je dan vroeg in de middag weer terug naar je verblijfplaats en genieten van het strand. De ideale combi, en ook precies hoe wij het gedaan hebben.
  • Neem altijd je zwemspullen mee. In veel van de dorpjes kun je een duik nemen, cliff jumpen of een bootje huren. Hartstikke leuk, dus pak die bikini in.
  • Heb altijd cash bij je. In Nederland is je pinpas zo vanzelfsprekend, maar in (veel) Europese landen niet. Veel restaurantjes of winkeltjes hebben dan ook geen pinautomaat en als je eindelijk bovenop een berg zit aan dat welverdiende drankje, dan moet je het wel kunnen afrekenen zonder weer naar beneden te moeten lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.