MET DE TREIN REIZEN DOOR AZIE

Ik houd van Azië en van rondreizen door deze verre oorden, maar ik heb wel een grens als het aankomt op comfort. Als ik een land in Azië bezoek en ik reis van hot naar her, dan ben ik zeker niet het type dat met een zwetende backpack op de rug in een lokaal busje gaat zitten (als je al kunt zitten dan). Ik reis graag met – een beetje – comfort. Reizen met de trein in Azië is daarom ideaal. In dit artikel vertel ik je mijn ervaring over reizen met de trein door het Indonesische eiland Java en Thailand.

COMFORT IS ÉCHT COMFORT, OOK IN AZIE

In Thailand pakten we de nachttrein van Chiang Mai terug naar Bangkok. De naam vermoedt het al, deze trein doet hier precies een nacht over. Je vertrekt vroeg in de avond en de volgende ochtend sta je om 7u op het perron in Bangkok. Ideaal! Ik was wel wat huiverig, we hadden gewoon een standaard ticket geboekt. Geen eigen hokje (wat ook mogelijk is), maar gewoon in de coupe tussen allemaal andere mensen. Uiteindelijk viel het met reuze mee. Je had een prima bed, sliep je beneden dan kon je, je koffer achter je bed kwijt. Sliep je boven dan lag je koffer boven je in het bagagerek. Hierdoor kon je altijd makkelijk bij je spullen en deze goed in de gaten houden. Omdat het een nachttrein betreft zonder tussenstops is het wel zo dat mensen niet echt in de gelegenheid zijn om er met jouw spullen vandoor te gaan. Desondanks, zorg wel dat je een slotje bij hebt en draag altijd een tasje bij je met daarin je reisdocumenten en portemonnee.

Op Java boekten we voor onze reis van Bandung naar Yogyakarta weer een treinticket in de 2e klasse. Deze reis duurde maar liefst 6 uur, een pittige zit dus. Toen ik de coupe inkwam viel het reuze mee. Ter vergelijkenis, de stoelen waren veel groter en ruimer dan de standaard stoelen bij de NS. Je had een voetenbankje én de hele coupe was voorzien van airco. Een tip: de airco staat hoog dus neem iets van een jasje of vestje mee. Wat jammer is, is dat veel ramen in de trein zijn afgeplakt of zó vies zijn dat je er niet doorheen kunt kijken, terwijl deze treinritten juist door de meest prachtige natuur rijden. Helaas wordt op je ticket je stoel al toegewezen waardoor je dit niet zelf kunt kiezen. In dat geval kun je plaats nemen in het restaurant, deze coupe is voorzien van schone en blinkende ramen én je kunt er prima eten. In de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok werd deze restauratiecoupe omgetoverd tot een soort apres-ski café. Wij hebben deze nacht maar heel weinig geslapen en tot in de late uurtjes gefeest.

Mocht je toch liever niet naar de restauratie-coupé gaan voor het uitzicht, vraag dan aan een local die wél bij een schoon raam zit of hij/zij wil wisselen. Vaak vinden zij dit geen probleem omdat deze manier van reizen – en de uitzichten – voor hen dagelijkse koek zijn.

DE WC’S IN DE TREIN

Net als bij de NS kun je in de treinen in Azië ook maar beter de wc’s vermijden. Maar goed, met een nachttrein of een rit van 6 uur ontkom je er soms toch écht niet aan. Als je bent aangewezen op de wc in de trein vergeet dan nóóit wc papier mee te nemen en desinfectie gel. Wc papier is er niet. Net als een gelegenheid om je handen te wassen. Als deze er wel is dan krijg je wellicht eerder het gevoel dat je een infectie oploopt dan dat je er schoner van wordt. Wc papier en desinfectie gel zijn dus cruciaal. Tevens is de trein alleen voorzien van een hurk toilet, hurk toiletten zijn voor ons al een uitdaging, laat staan in een rijdende trein.

Op onze reis van Bandung naar Yogyakarta hadden wij echter nog een andere optie. Deze treinreis stopte tussendoor op ongeveer 4 a 5 stations. De stations zijn vaak erg modern en voorzien van schone én westerse toiletten. Vaak stopt de trein voor een minuut of 5 a 10. Als de trein aan de goede kant van het station stopt, heb je de gelegenheid om even snel heen en weer te rennen.

Zorg er eventueel voor dat je reispartner de coupe bewaker aan de praat houdt zodat hij op de hoogte is van het feit dat jij even op en neer naar het toilet rent. Je moet er niet aan denken dat jij op het toilet zit en de trein – met al jouw spullen – wegrijdt. In dit geval zou ik deze optie dus niet aanraden als je alleen reist.

Funny fact: Op één tussenstop moest ik naar het toilet, wij kwamen echter aan op een perron aan de andere kant van het station waardoor een andere trein onze toegang naar het station blokkeerde. Wat er toen gebeurde kan écht alleen in Azië. De coupe bewaker tikte de coupe bewaker van de trein naast ons aan, ze opende allebei hun deuren en wij mochten door de andere trein zo het juiste perron oplopen. Ben dus niet bang om te praten en te vragen aan je coupe bewaker of er een mogelijkheid is om te toiletteren op stations. Het is een bekend gebruik onder de westerse toeristen en de locals zullen je daarom altijd een helpende hand bieden. 

Met de trein door Azië reizen is wellicht de grootste aanrader. Je ziet ontzettend veel van het land, het reist veel relaxter dan met een taxi, bus o.i.d. Je hebt namelijk géén last van files en opstoppingen. De treinen vertrekken in Azië altijd op tijd, dus ik kan het zeker aanraden. Onderstaande reizen zijn dan ook zeker de moeite om met de trein af te leggen, ik heb het zelf getest.

NACHTTREIN CHIANG MAI – BANGKOK EN VICE VERSA (13 uur)

De nachttrein is een beleving op zich. Hoewel je minder ziet van het landschap – want, het grootste deel van de reis is het aardedonker – is het wel een comfortabele manier van verplaatsen. Je hebt je eigen bed en dit is schoon. Je hebt geen tussenstops waardoor je, je niet druk hoeft te maken dat iemand er met je spullen vandoor gaat. Je hebt een feestcoupe, waar je tot in de laatste uurtjes kan feesten én je maakt de zon op- en ondergang mee vanuit de trein (mits je wakker bent dan) en dat is prachtig! Zet dus zeker een wekker.

TREIN YOGYAKARTA – BANDUNG EN VICE VERSA (6 uur) 

De treinreis van Yogyakarta naar Bandung en vice versa is spectaculair. Je reis door de prachtige, groen rijstvelden, langs kleine dorpjes en andere schoonheden. De treinreis duurt 6 uur maar is zeker de moeite. Let vooral ook op de hoge brug op ongeveer 1,5 uur vanaf Bandung. Dit geeft een prachtig panoramisch uitzicht.

TREIN YOGYAKARTA – JOMBANG EN VICE VERSA (3 uur)

Met deze treinrit reis je van de drukte en chaos uit centraal-Java naar het groene en rustige oost-Java. Hoewel dit een kortere rit is dan bovengenoemde reizen, is dit ook zeker een aanrader om meer van de natuur te zien. Ben je niet zijn treinreiziger? Dan is dit wellicht een aanrader om het toch te proberen.

TREINREIZEN IN SRI LANKA

Ook in Sri Lanka willen we weer met de trein reizen. De treinen in Sri Lanka zijn wellicht nog wat ouder (lees: deze treinen hebben vaak geen deur bij de tussenwagons waardoor je prima in de deuropening van de trein kunt zitten en met de benen buitenboord kunt genieten van het uitzicht. Ik hoop dat ik zo’n deur bemachtig.

Heb jij weleens met de trein door Azië gereisd? 

 

1 Reactie

  1. 11 juni 2018 / 23:15

    Leuk om te lezen, zeg! Ik neem ook graag de trein in Azië en probeer zo min mogelijk te drinken (zodat ik zo min mogelijk naar de wc moet). De slaaptrein in Thailand is echt geweldig, vooral vergeleken met Vietnam. Maar daar ga ik weer liever met de bus. Ik ben trouwens wel zo’n backpacker. Geef mij maar die rugzak. Met hotels en veel luxe heb ik weer weinig mee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.