Procida | Het kleurrijke eiland voor de kust van Napels

Eerst Napels zien dan sterven is een gezegde waar ik het zeker mee eens ben. Napels is mijn favoriete Italiaanse stad (en ik heb er al heel wat gezien). Maar wist je dat je vanuit Napels ook heel gemakkelijk de boot kunt pakken naar een van de kleurrijke Italiaanse eilanden? De meeste toeristen pakken vanuit Napels regelrecht de boot naar het bekende en luxe eiland Capri. Maar iets dichterbij, ligt het kleine pittoreske eilandje Procida. Dit eiland is maar iets “groter” dan 4 vierkante kilometer.

KLEURRIJK EN ONGEREPT 

Mijn vriend en ik pakken de ferry richting dit kleine eiland. De meeste mensen aan boord reizen door naar Capri of het nabij gelegen Ischia. In drie kwartier tijd meren we aan in de haven van dit schilderachtige eiland. Bij het prachtige helderblauwe zeewater steken de pastelkleurige verzakte huisjes perfect af, het geeft een zonnig en vrolijk beeld. Het feit dat dit een onbekende bestemming is blijkt wel als bijna iedere toerist aan boord van de ferry opveert en naar het dek rent met camera om foto’s te maken van deze kleurrijke haven. Uiteindelijk gaat slechts een handjevol mensen aan land.

Het valt me dan ook op hoe rustig het eiland is. Hoewel ik heb gelezen dat het eiland erg dichtbevolkt is – 10.000 inwoners op 4 vierkante kilometer – merk je hier helemaal niets van. Je kunt uren dwalen door de straten zonder iemand tegen te komen, óók toeristen zijn zeer schaars en kom je zelden tegen. Hoewel de gekleurde huisjes er sprookjesachtig en lieflijk uitzien, valt het me op dat er veel achterstallig onderhoud is. De huisjes zijn stuk voor stuk zeer oud. Überhaupt wordt er op het eiland weinig aan onderhoud gedaan, de natuur, de straten en terrasjes, het lijkt alsof de tijd even stil heeft gestaan. De locals interesseert het niets, die zijn hartstikke gelukkig en genieten van hun leven op het eiland.

UITZICHTPUNT TERRA MURATA

De kleine heuvel Terra Murata is met iets meer dan 90 meter het hoogste punt van het eiland Napels. Je klimt hier vanaf het idyllische plaatsje Porto gemakkelijk naartoe. Dit hoogste punt geeft je een fenomenaal uitzicht over de baai van Napels én het plaatsje Porto.

ONTSNAP AAN DE ITALIAANSE CHAOS

Napels is een van de chaotische, drukste en smerigste steden van Italie. Hoewel ik daar geen last van heb gehad, kan ik me voorstellen dat als je een week of langer in Napels zit, je af en toe op zoek bent naar wat rust. De ferry pakken naar Procida is daarvoor een ideale uitkomst. Hier geniet je van de rust en het typische oude Italie zonder je onder te dompelen in chaos. Geniet op een van de kleine kiezelstrandjes van het heerlijke water, strijk neer op een van de kleine terrasjes van een visrestaurant en geniet van verse schaaldieren en dwaal in alle rust door de mooie straatjes en geniet van de gastvrije locals. Kortom: intens genieten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.