MARRAKECH | VERDWALEN IN DE SOUKS

Marrakech is met stip de meest kleurrijke stad die ik ooit bezocht heb, het is bijna overweldigend. In de vreselijke zomerhitte (lees: 45 graden) waagden mijn vriend en ik ons naar het hart van het oude centrum waar onder anderen de Souks te vinden zijn. Een Souk is eigenlijk een ander woord voor markt. Marrakech is de stad van de handel, je vindt hier dus meerdere Souks onder één dak. Denk bijvoorbeeld aan wolwerken, lederwerken en eten/drinken.

Handarbeiders zijn kunstenaars

De locals komen hier voor hun dagelijkse boodschappen, terwijl de toeristen zoeken naar de mooiste – en goedkoopste – tajines, vloerkleden en lampen. De handarbeiders van Marrakech zijn namelijk echt kunstenaars met hun handen. Niet voor niets worden kleden uit Marrakech in Nederland verkocht voor minstens €300,- Of wat dacht je van een nieuwe leren tas of een paar schoenen? Ook die vind je in Marrakech aan overvloed, handgemaakt welteverstaan. Al met al kun je gerust een tripje naar Marrakech boeken voor enkel en alleen een aantal dagen dwalen en speuren in de Souks. Het is dan wel niet te vergelijken met shoppen zoals in Milaan of New York, maar hier zie je hoe iets wordt gemaakt en heb je nog écht een uniek product.

DWALEN OF VERDWALEN

In de Souks kun je gemakkelijk verdwalen, het is een groot gangenstelsel waarbij alles op elkaar lijkt. Tuurlijk, je hebt verschillende Souks maar deze lopen wél allemaal in elkaar over. Het is ontzettend groot, dus de kans is aanwezig dat je op een gegeven moment je oriëntatie kwijtraakt. Geen zorgen, er zijn genoeg locals die je vriendelijk de weg willen wijzen. Let hierbij wel goed op, sommige locals willen er geld aan verdienen. Dat zijn meestal de locals die wel met je meelopen. Vaak brengen ze je helemaal niet naar de uitgang maar brengen ze je naar een van hun partners om je vervolgens met een taxi, te paard of lopend naar de uitgang te brengen, tegen betaling, uiteraard. Laat je dus niet snel van de wijs brengen, vraag het gewoon aan mensen bij een kraampje, die wijzen je in ieder geval wel de goede kant op maar zullen niet meelopen. Na een aantal keer vragen kom je vanzelf wel weer bij de uitgang terecht.

TIPS: WAT MOET IK AANSCHAFFEN?

  • Vloerkleden of dekens, in Marrakech worden van de meest prachtige materialen de mooiste vloerkleden en dekens gemaakt. Deze worden door verschillende handelaren geëxporteerd naar Nederland en vervolgens verkocht voor minstens €300,-. In Marrakech kun je hetzelfde kleed krijgen voor (minder dan) €50,-
  • Tajines en andere potten, heb je ruimte over in je koffer? Neem dan zeker een van de kleurrijke Tajines mee naar huis. Ook in Nederland zijn deze belachelijk duur terwijl je in Marrakech maar een paar euro afrekent.
  • Lederwerken en wolwerken, leren tassen en schoenen worden handgemaakt en zijn van zeer goede kwaliteit. Waar wij in Nederland voor een paar schoenen gerust €100,- aftikken, kun je in Marrakech vaak voor een tientje een aantal schoenen aanschaffen.
  • Argan olie, gebruik je die dure en bekende haarproducten van Moroccan Oil? Sla dan flink wat potjes Argan olie in! Dit product is in Nederland stervensduur maar in Marrakech vind je het in overvloed en kost het dus ook vrijwel niets.

De betoverende Souks van Marrakech is zeker een locatie voor op jouw bucketlist! Ben jij er al eens geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.