BALI | VERVOER OP HET EILAND, HOE KOM IK VAN A NAAR B?

Het verkeer op Bali is druk en chaotisch. De enige verkeersregel op Bali is, dat er geen regels zijn. Natuurlijk, je hebt stoplichten waar iedereen zich aan houdt en ook iedereen rijdt links. Maar voor de rest hebben de locals lak aan voorrangsregels, wegbelijning en verkeersborden (als die er al zijn).

Hoewel het allemaal erg chaotisch en druk overkomt, heeft niemand écht haast. Iedereen blijft vriendelijk naar elkaar en iedereen geeft elkaar voorrang (en anders dwingt de chauffeur het wel af door gewoon de weg te blokkeren). Niemand maakt zich er druk om en ruzies in het verkeer komt dan ook zelden voor, daar kunnen wij nog wat van leren!

Maar hoe vervoer je, je als toerist nu op Bali het makkelijkst en veiligst? En wat kost dat dan? In dit artikel vertel ik je wat de beste manieren zijn om je te verplaatsen op het eiland.

SCOOTER

Op Bali heb je de mogelijkheid om een scooter te huren. Dit is erg simpel en toegankelijk en veruit de meest goedkope manier om je te verplaatsen op het eiland. Een scooter huren op Bali kost namelijk maximaal €4,- per dag en €16,- per week. Benzine op Bali kost ook niets, voor nog geen €0,50 heb je één liter benzine.
Wel moet je overwegen of je het veilig vindt om zelf in het verkeer op Bali te rijden. Mocht je in Nederland ook geen scooter rijden dan raad ik het zeker af om dat op Bali te gaan doen. De scooters op Bali zijn veelal motoren met 50cc waarvoor je officieel een rijbewijs A nodig hebt. Op Bali zullen de verhuurders daar niet moeilijk over doen, je krijgt de scooter gewoon mee. Maar mocht je betrokken raken bij een ongeluk en niet beschikken over een rijbewijs A? Dan heb je een flink probleem! Daarnaast moet je officieel ook een Internationaal rijbewijs aan te schaffen voor je naar Bali gaat. Dit kan gewoon in Nederland bij de gemeente voor een paar tientjes. Bedenk dus vóór je op reis gaat of je daar zelf wilt gaan rijden zodat je eventueel dat Internationale rijbewijs kunt aanschaffen. Twijfel je? Dan gewoon niet doen, er zijn genoeg andere opties.

BLUE TAXI’S

Voor korte ritjes op het eiland kun je gebruik maken van de taxi’s. Natuurlijk proberen de chauffeurs bij toeristen meer geld af te troggelen. Vraag dan ook altijd of ze gewoon de meter aan willen zetten, wil de taxi dat niet? Loop dan gewoon naar de volgende taxi. De taxi’s rijden nog altijd liever op de meter dan dat ze helemaal niet rijden, dus binnen no time zit jij in de taxi. De meter start bij 7000 rupiah (ongeveer €0,50). Voor een ritje van een kwartier ben je dan maximaal €2,- kwijt.

PERSONAL DRIVER/GIDS

Wil je echt een dag op pad en grote afstanden afleggen? Dan is het aan te raden om een personal driver in de arm te nemen. Een personal driver kun je makkelijk regelen via je verblijfplaats. Voor ongeveer €30 tot €40,- huur je een grote wagen met airco en privé chauffeur voor een hele dag. Deze privé chauffeur is tevens jouw gids voor de dag. Hij kent het eiland op zijn duimpje, maak hier gebruik van. Wil je bijvoorbeeld ergens iets eten? Vraag aan hem of hij je naar het beste authentieke restaurant brengt. Of vraag of hij je naar zijn favoriete stukje natuur in de buurt brengt. Je zult zien dat je op plekken komt waar je zelf nooit zou stoppen.

4 Reacties

  1. 24 januari 2018 / 10:57

    Zeker wanneer je met meerdere mensen het eiland gaat verkennen kan ik een auto met chauffeur erg aanbevelen.

  2. 24 januari 2018 / 13:20

    Goed geschreven en helder artikel. Ik weet het al: ik wil bij manlief achterop de scooter ! ( in mijn hart blijf ik zestien)

  3. 24 januari 2018 / 15:18

    Doe mij maar een eigen chauffeur met zo’n drukte. Ik zou er iig wel heel graag heen willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.