JAVA – INDONESIE | ZONSOPGANG BIJ DE BROMO VULKAAN

Het hoogtepunt van mijn reis door Java, Indonesie was een nachtelijk bezoekje aan de actieve Bromo Vulkaan. We verbleven in het dorpje Batu/Malang op ongeveer 2 a 3 uur rijden van de Bromo Vulkaan. Om half 1 ’s nachts vertrokken we met een bus richting de vulkaan. Er volgde een heftige rit door de bergen, daarnaast wat het aardedonker waardoor wagenziekte geen uitzondering was.  Na een rit van 2 uur kwamen we aan op een grote parkeerplaats. Hier stapten we over op jeeps omdat de wegen voor normale auto’s niet begaanbaar zijn. Vanuit hier reden we in ongeveer een half uurtje naar het uitkijkpunt.

UITKIJKTPUNT BROMO VULKAAN

Rond 4 uur ’s ochtends kwamen we aan bij het uitkijkpunt. Het was een heldere nacht, wat natuurlijk fantastisch is voor het uitzicht, maar hierdoor hing de temperatuur wel rond het vriespunt. De zon komt pas tussen 5 uur/half 6 op, dus dat werd een pittige zit. Gelukkig lopen er in de nacht genoeg locals op de berg die jassen verhuren voor een paar centen, aanrader! Want het wachten maakt het echt heel erg koud.

Het uitzicht was werkelijk waar adembenemend. De zon kwam op en zorgde voor prachtige plaatjes van de Bromo Vulkaan. Ik heb al meerdere ‘slapende’ vulkanen gezien en beklommen maar een actieve vulkaan is toch wel andere koek. De ronkende krater en ‘moeder’ van de vulkaan (de berg ernaast) zijn magisch.

BEKLIMMEN KRATER BROMO VULKAAN

Na het uitzicht stapten we weer in de jeep en reden we verder naar de voet van de krater. We kwamen aan op een uitgestrekte woestijnvlakte en vanuit hier konden we via de zandvlakte, een berg en een trap van 260 treden naar de rand van de krater lopen.

Zoals je hier kunt zien moet je een flink stuk een berg op lopen voor je de trap bereikt. De berg is hartstikke stijl en door het losse zand extra zwaar om te beklimmen, het was dan ook fijn dat het zo vroeg op de dag was waardoor de temperatuur nog aangenaam was.

Daarna volgde de steile trap, 260 treden brengen ons naar de kraterrand. Er hangt een echte zwavellucht die bovendien ook zeer ijl is, niet heel prettig als je juist behoefte hebt aan extra zuurstof tijdens die beklimming. Een mondkapje is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Eenmaal boven heb je een bizar uitzicht over de krater van de vulkaan. Het geluid dat uit de vulkaan komt is immens. Je kunt het een beetje vergelijken met straaljagermotoren, zó hard en heftig. Bij de trap van de krater staan er een paar kleine hekjes maar voor de rest is het allemaal open. De echte waaghalzen kunnen de krater dan ook helemaal rondlopen.

Mocht je ooit op Java komen, sla deze trip dan zeker niet over! Het is koud en zwaar maar de ervaring en het uitzicht zijn het dubbel en dwars waard.

11 Reacties

 1. 6 december 2017 / 14:42

  Wauw! Wat onwijs gaaf. En het geluid van die vulkaan, dat moet echt bizar zijn. Wat een prachtige fotos ook!

 2. 6 december 2017 / 15:02

  Wat een prachtige foto’s. Moet een indrukwekkende reis zijn geweest.

 3. 6 december 2017 / 15:21

  Wauw, wat ziet het er prachtig uit! 😍 zou daar best eens heen willen

 4. 6 december 2017 / 16:06

  Wow wat tof! Vooral dat je er dan in de nacht naartoe rijdt lijkt me heel speciaal.

 5. 6 december 2017 / 16:17

  Wauw echt prachtig en gaaf om dat te zien zeg!!!

 6. 6 december 2017 / 19:00

  Wat een prachtige foto’s en wat moet dat een prachtige reis zijn geweest! Heel gaaf hoor!

 7. 6 december 2017 / 19:08

  WoW! Ik ben zelf alleen op Bali geweest, wat een magische plek op aarde is dat zeg. Java staat nog op mijn lijstje…

 8. 8 december 2017 / 16:09

  Super tof! Dit staat nog steeds op mijn bucketlist 🙂

 9. 9 december 2017 / 08:59

  Wauw, wat lijkt me dit onwijs gaaf. Echt eentje voor op de bucketlist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.