HOE IK IN EEN SCHOOLJAAR 7 X OP VAKANTIE KON

Mijn meest gestelde vraag van het afgelopen schooljaar was: hoe dan(?!). Het afgelopen schooljaar (september 2016 – september 2017) vertrok ik maar liefst 7 keer naar het buitenland. Redelijk veel, voor een voltijd student met een bijbaan in de horeca. In dit artikel leg ik je uit hoe ik dat deed.

MIJN REIZEN SCHOOLJAAR 2016-2017

–  Roadtrip IJsland, 4 dagen (oktober 2016)
– Kopenhagen,  2 dagen (februari 2017)
– Fuerteventura, 8 dagen (mei 2017)
– Napels,  5 dagen (mei 2017)
– Nice, 2 dagen (juli 2017)
– Zuid-Frankrijk, 8 dagen (juli 2017)
– Indonesie, 20 dagen (augustus 2017)

PRIORITEITEN / LEVENSSTIJL

Allereerst zul je goed moeten nagaan wát je nu precies wilt en waarom. Bij mij kwam vorig jaar heel erg het besef dat mijn studie tegen het einde loopt en de vrijheid in dagen en tijd daarmee ook. Ik vond dat een benauwend gevoel. Ik besefte dat ik nog lang niet verzadigd was wat betreft reizen en het zien van te wereld. Ik wilde nog veel, héél veel, meer zien voor de volgende fase van mijn leven zich aandient. Maar om dit te kunnen verwezenlijken moest mijn levensstijl en uitgave patroon veranderen.

Ik was heel materialistisch, mega gefocust op het hebben van de nieuwste en mooiste spullen. Ik besloot resoluut te kappen met het kopen van dure merken. Geen truien meer van een belachelijke prijs en geen schoenen meer die eigenlijk te duur zijn om op te lopen. Door deze maatregel bleef er ineens wel geld over, geld dat ik kon sparen voor de vakanties. Een ander voorbeeld: ik liep zomers geleden nog met gemak 5 festivals in één seizoen af. Een festival-ticket kost algauw €50,- om nog maar te zwijgen over wat je dan ter plekke nog kwijt bent aan versnaperingen. Ik ben vorig jaar maar naar één festival geweest, en dit jaar naar nul. Het zat er gewoon niet in, prioriteiten.

Daarnaast heb ik sowieso vaak een avondje uit moeten skippen en ga ik veel minder uiteten dan voorheen. Ik werkte in de horeca en voor deze uitgaven mocht ik alleen mijn fooi gebruiken, was deze op, dan moest ik weekje wachten. Waar mijn vriend en ik vroeger wekelijks wel in een restaurant en in de bioscoop waren te vinden, zie je ons daar nu hooguit een keer per maand. Het klinkt allemaal heel saai en dat is het ook, maar op vakantie kun je dan wel dubbel zo hard genieten zonder ieder dubbeltje te moeten omdraaien.

VAKANTIE AGENDA

Voordat je, je geld gaat sparen is het wel handig om te weten waarvoor en hoeveel je moet sparen. Wanneer kun je bijvoorbeeld op vakantie, hoelang kun je dan op vakantie en het allerbelangrijkste: hoeveel geld kun je voor die vakantie sparen? Van het budget hangt veel af! Mijn eerste vakantie in het rijtje, IJsland, hadden wij dan ook in maart al geboekt. Hierdoor had ik heel veel tijd om te sparen.

SPAARPLAN

Samen met je vakantie agenda komt een spaarplan, om vakanties te kunnen plannen moet je wel zicht en zekerheid hebben op wat je per maand kunt sparen.

  • Ga hierbij uit van het minimale bedrag dat per maand binnenkomt. Stem een vakantie niet af op het maximale bedrag dat jij in de maand kunt verdienen, dan ga je de shit in als er onvoorziene kosten voorbij komen of als je toch minder hebt kunnen werken dan voorheen gedacht.
  • Maak iedere maand een overzicht, hoeveel kun je sparen én schrijf op wanneer je welke betaling moet doen voor de vakantie. De vakantie afbetalen, excursies en eventuele andere bijkomstigheden moet je vaak al een maand of 2 van te voren afrekenen, houd hier dus rekening mee.
  • Jarig of kerstcadeaus? Vraag geld voor je verjaardag of een excursie/vliegticket/reis cadeau. Zo kun je nog sneller, meer of verder weg! Voor mijn verjaardag kreeg ik een reisje van mijn vriend naar Napels, en een 2 daagse trip naar Nice van een vriendin. Hartstikke leuk!
  • Goedkoop en kort op citytrip kan heel makkelijk. Dit jaar ben ik in Kopenhagen en Nice geweest voor een bedrag voor nog geen €100,- p.p. Zo ben je toch even lekker weg zonder dat het een fortuin kost! Hier lees je hoe je goedkope vliegtickets vindt. 

* LIEVE MENSEN OM MIJ HEEN

Deze factor geldt niet voor iedereen en daar ben ik me ook van bewust, maar in dit artikel wil ik wel volledig eerlijk met jullie zijn. Ik heb dit schooljaar ook zeker het geluk gehad dat mijn ouders het hele gezin meenamen op vakantie, mijn broertje mij meenam naar Zuid-Frankrijk, dankzij zijn werk én mijn vriend, die al wel een fulltime baan heeft, bij onze gezamenlijke vakanties toch wel een groot financieel deel op zich neemt.Dit is natuurlijk niet vanzelfsprekend voor iedereen maar dit heeft het reizen voor mij zeker makkelijk gemaakt.

Toch kun je door je eigen levensstijl aan te passen en je volledig te focussen op het reizen, ook een heel eind komen, letterlijk en figuurlijk dus! Succes!

2 Reacties

  1. 15 september 2017 / 10:37

    Handige tips! Ik denk dat veel mensen hier iets aan hebben. Reizen is zo fijn, ik geef er ook graag dingen voor op die eigenlijk niet nodig zijn.

  2. 27 september 2017 / 11:25

    Héél fijn dit artikel, komt voor mij goed van pas.. Ik heb onlangs ook besloten dat ik volgend jaar twee grote reizen wil gaan maken, en daarom moet ik ook flink gaan schrappen in m’n maandelijkse uitgaven als kleding etc… Tja, je moet er wat voor over hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.