NAPELS | MY 25TH BIRTHDAY TRIP


Eerst Napels zien, dan sterven is een bekende uitdrukking. Ik heb de stad in een lang weekend mogen ontdekken en ik beaam het zeker. Napels is een stad waar je geweest moet zijn, zeker als je houdt van het authentieke Italië. Hier kun je nog uren dwalen in de smalle steegjes van het oude centrum en hier vind je nog wel gewoon meer locals dan toeristen. Napolitanen zijn simpele mensen met een grote liefde voor hun land en tradities. Arm of rijk? Het maakt deze Italianen niets uit. Zolang ze maar de rust en tijd hebben om samen te komen en samen te eten, dan voelt vrijwel iedere Napolitaan zich de koning te rijk. Eten en samenkomen zijn de twee belangrijkste componenten voor deze stad.

Verder doet de stad me vooral denken aan Rome net zo hectisch, maar dan minder druk. Op iedere hoek van de straat vind je wel weer een prachtige kerk, groot of klein, allemaal mooi. Tevens zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Waar Rome een echt toeristenwalhalla is, valt dat in Napels nog mee. Hoe ik dat weet? Omdat in die smalle steegjes van het oude centrum nog gewoon gereden mag worden op scooters en zelfs in auto’s. Al toeterend banen de Italianen zich een weg door alle weggetjes die wij niet eens straten zouden noemen. Als wandelaar zijnde moet je dus goed opletten. Als er een auto aankomt is het de gewoonste zaak om als wandelaar een winkel in te duiken of jezelf tegen de muur aan te gooien.

 Eten is voor de Italianen het belangrijkste wat er is, met name de lunch wordt gezien als een belangrijk moment van de dag. Italianen trekken hier gerust een uur of 2/3 voor uit. Het kan dus best voorkomen dat winkeltjes niet open zijn op de aangegeven tijden of helemaal niet meer open gaan die dag omdat de eigenaar besluit te gaan eten. De beste restaurantjes vind je in het oude gedeelte van de stad en dan met name in de smalle steegjes en zijstraatjes. De betere restaurants kun je spotten door te kijken naar het publiek. Zitten er rond de middag veel Italianen/locals? Dan heb je kans dat je het juiste restaurant te pakken hebt.

PIZZA OF PASTA

In de goede restaurants wordt er de keus gemaakt tussen pasta óf pizza. Een restaurant is volgens Napolitanen geen Pizzeria en andersom. Vindt je een restaurant dat wel pizza en pasta op de kaart heeft? Dan kun je er vanuit gaan dat het op toeristen is gericht, snel doorlopen dus :-). Heb je een ober die bezoekers staat te werven voor op zijn terras? Ook dat is een teken dat het restaurant het moet hebben van de toeristen. Restaurants waar veel locals komen boeit het niet of jij, als toerist zijnde, er wel of niet gaat zitten. Die krijgen hun restaurant toch wel vol.

De Pizza komt oorspronkelijk uit Napels. De pizza margarita is de meest populaire en traditionele pizza die er bestaat. Niet voor niets vind je voor sommige pizzeria’s dan ook hordes mensen die in de rij staan voor het bekende stukje deeg. Overal op straat zie je mensen met pizzadozen lopen, jong of oud, vroeg of laat, het maakt niets uit.

Zelf ben ik meer een pasta liefhebber. Vlakbij Toledo, in de oude straatjes achter deze hoofstraat, stuitte we op een restaurant waar locals heerlijk zaten te lunchen. Arun en ik kozen hier voor een pasta. Seriously, ik heb nog nooit zo’n goede pasta gegeten. Voor slechts €18,- heb je hier een pasta met een halve kreeft en voor €12,- geniet je van linguine met fruit de mer.  Zelfs mijn vriend, die eigenlijk geen pasta liefhebber is, wilde iedere avond terug naar dit restaurant, binnenkort meer hierover!

 

 Kort samengevat is Napels dus echt een stad voor op jouw lijstje als je nog graag een bezoekje brengt aan het traditionele Italie. Naast Napels brachten Arun en ik ook een bezoekje aan het eiland Prochida. Een eiland voor de Amalfi kust, op drie kwartier varen van de stad. Het eiland behoort tot dezelfde eilandengroep als het jetset-eiland Capri. Binnenkort lees je meer hierover.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.